Neighborhood Watch & PMR Private Mobile Radio 446MHz

Τι είναι το Neighborhood Watch;

Το “neighborhood watch” ήτοι εποπτεία της γειτονιάς, είναι μια κοινοτική πρωτοβουλία στην οποία γείτονες συνεργάζονται για να παρακολουθούν και να αυξάνουν την ασφάλεια στη γειτονιά τους. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι συνεργάζονται για να παρατηρούν την δραστηριότητα στη γειτονιά τους, αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες στις αρχές και συχνά συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης για την ασφάλεια. Ο στόχος είναι η μείωση του εγκλήματος και η αύξηση της αίσθησης ασφαλείας στην περιοχή.

Τι είναι τα κανάλια PMR και είναι νόμιμα;

Τα 16 κανάλια της ζώνης PMR (Προσωπική Ραδιοεπικοινωνία) αναφέρονται στο συνήθως περιορισμένο αριθμό ραδιοφωνικών καναλιών που είναι διαθέσιμα σε πολλές φορητές ραδιοεπικοινωνιακές συσκευές PMR446. Τα κανάλια αυτά είναι σχεδιασμένα για απλή και βραχυπρόθεσμη επικοινωνία μεταξύ ατόμων, όπως σε δραστηριότητες στη φύση.

Τα 16 κανάλια PMR επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν ένα από αυτά τα κανάλια για να επικοινωνήσουν. Επειδή χρησιμοποιούνται κυρίως για ανεπίσημη επικοινωνία, δεν απαιτείται άδεια για τη χρήση τους, ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες χρήσης και να μην χρησιμοποιούνται για παράνομους ή επικίνδυνους σκοπούς.

Κάθε κανάλι PMR έχει συγκεκριμένη συχνότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απλή επικοινωνία με άλλα άτομα που χρησιμοποιούν την ίδια ζώνη. Η επιλογή του καναλιού εξαρτάται από την κίνηση σε αυτά τα κανάλια και την διαθεσιμότητά τους.

PMR Neighborhood watch FAQ

Εποπτεία γειτονιάς με νόμιμους ασυρμάτους ελαχίστου κόστους και εμβελείας – συχνές ερωτήσεις:

  1. Κάνουν για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης; Ναι, μπορούμε να μιλήσουμε κατευθείαν με άλλους σε περίπτωση ανάγκης, χωρίς να χρειάζεται να καλέσουμε ή να περιμένουμε. Και σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, καιρικών φαινομένων, διακοπών ρεύματος ή άλλων λόγων ανωτέρας βίας που ρίχνουν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, είναι ωραίο να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τα άλλα μέλη της ομάδας μας.
  2. Έχουν μεγάλη εμβέλεια; Όχι, φτάνουν σε μικρή απόσταση μέσα στη γειτονιά, τα walkie-talkie τύπου PMR δεν απαιτούν άδεια, αλλά το πρωτόκολλο προδιαγράφει συσκευές με εξαιρετικά χαμηλή ισχύ εξόδου εκπομπής των πομποδεκτών τους, καθώς το όριο είναι μόνο 500mW ERP. Αλλά στον αντίποδα οι συσκευές αυτές είναι ευρέως διαθέσιμες στο λιανεμπόριο, απλούστατες στην χρήση και ελαχίστου κόστους! Γι’ αυτό και η χρήση τους είναι πλέον δεδομένη σε μαγαζιά, αποθήκες, εργασιακούς χώρους, προσωπικό security καταστημάτων και γενικά όπου χρειάζεται φτηνή άμεση και ανεξάρτητη από δίκτυα ασύρματη επικοινωνία, ειδικά όταν το κόστος είναι πολύ σημαντικότερο από την εμβέλεια.
  3. Προσφέρουν ιδιωτική επικοινωνία; Όχι, είναι 16 κανάλια (με απόσταση 12.5kHz μεταξύ τους) προγραμματισμένα με τις ορισθέντες από την FCC (Federal Communications Commission) και την NTIA (National Telecommunications and Information Administration) 16 ανοιχτές συχνότητες δημόσιας χρήσης Public Mobile Radio (PMR) από 446.00625 – 446.19375MHz. Τα “ασυρματάκια” αυτά πωλούνται ευρέως όχι μόνο στο διαδίκτυο, αλλά και σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα παιχνιδιών, μαγαζιά τεχνολογίας, σχεδόν σε κάθε Κινέζικο μαγαζί ειδών τεχνολογίας. Ειδικά στην Αθήνα κάτω από την οδό Αθηνάς όπου και να πάτε θα βρείτε. Για να μιλήσουμε, διαλέγουμε ένα από τα 16 κανάλια για “δικό” μας, γνωρίζοντας πως ότι λέμε μεταδίδεται ανοικτά και live στον “αέρα”. Καθώς υπάρχει πληθώρα τέτοιων walkie-talkie, ειδικά σε περιοχές με αυξημένη εμπορική κίνηση αυξάνεται η πιθανότητα συνακροάσεων των επικοινωνιών μας. Χρησιμοποιούν την αναλογική διαμόρφωση (Narrow Band Frequency Modulation) (NBFM), δηλαδή εκπέμπουν σήμα που όποιος έχει συντονιστεί στην ίδια συχνότητα σε ακούει, ακριβώς όπως ακούμε έναν σταθμό που στo ραδιόφωνο στα FM. Και εάν το ακρώνυμο NBFM σας θυμίζει κάτι, καλά σας φάνηκε! Όταν λέμε “FM Radio”, απλά έτσι ονομάσαμε για εμπορική διάθεση την ζώνη συχνοτήτων από 88-108MHz με χρήση αναλογικής διαμόρφωσης WBFM (Wide Band Frequency Modulation). Ήτανε το νέο ραδιόφωνο που διαδέχτηκε το παλαιότερο “AM Radio” (αγαπημένο τρανζιστοράκι μου), δηλαδή την εμπορική ονομασία των συχνοτήτων 535-1605kHz με αναλογική διαμόρφωση ΑΜ (Amplitude Modulation).
  4. Hands free; Ναι.
  5. Μεγάλη Αυτονομία Μπαταρίας; Μέτρια, καλό είναι στο τέλος κάθε βάρδιας να τα φορτίζουμε. Προσέχουμε να είναι καλά συνδεδεμένος στην πρίζα ο φορτιστής, γιατί αλλιώς όταν τοποθετήσουμε το walkie-talkie για φόρτιση θα ανάψει μεν το λαμπάκι, αλλά παραπλανητικά καθώς ο φορτιστής θα αδειάζει αντί να γεμίζει την μπαταρία του!
  6. Γρήγορη Αντίδραση; Αμεσότατη, πατάς ένα κουμπί και μιλάς αντί να ψάχνεις τηλέφωνα ή εφαρμογές, κρίσιμος παράγοντας σε καταστάσεις που χρήζουν έγκαιρη ειδοποίηση ομάδας.
  7. Είναι Οικονομικά; Ναι, χωρίς συνδρομές όπως στα κινητά, ο φορτιστής τους έχει κατανάλωση παρόμοια με αυτής ένας φορτιστή κινητού.
  8. Είναι αποτρεπτικά για κλέφτες και κακόβουλα άτομα; Ναι, διότι όταν βλέπουν μια οργανωμένη ομάδα με walkie-talkies, αυτό δηλώνει κάποιου είδους συλλογικής τοπικής εποπτείας και ετοιμότητας αντιμετώπισης συμβάντων, με ενδεχόμενη προκαθορισμένη αντίδραση στο άμεσο κάλεσμα μιας ομάδας που με σύνεση και οργάνωση δρα θέλοντας να μην αφήνονται οι καταστάσεις στην τύχη τους.

Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή συνεννόηση και να μάθουν όλα τα μέλη της ομάδας να τα χρησιμοποιούν σωστά. Αν η γειτονιά οργανωθεί, όλοι είμαστε πιο ασφαλείς!

Σε τι χρησιμεύει η χρήση τόνων Tone Squelch στα walkie-talkie PMR;

Η χρήση τόνων (tone squelch) στα walkie-talkie PMR (Προσωπική Ραδιοεπικοινωνία) αποτελεί έναν τρόπο να βελτιώσετε την επικοινωνία μας στο περιβάλλον όπου υπάρχουν παρεμβολές από άλλα walkie-talkie ή πολλοί άλλοι χρήστες στο ίδια κανάλι. Αυτή η λειτουργία είναι γνωστή και ως CTCSS (Continuous Tone-Coded Squelch System – αναλογικό φίλτρο) ή DCS (Digital Coded Squelch – ψηφιακό φίλτρο).

Ο βασικός σκοπός των τόνων είναι να αποτρέψουν την επικοινωνία από ανεπιθύμητα ηλεκτρικά παράσιτα ή από άλλους χρήστες που δεν ανήκουν στην ίδια ομάδα. Κάθε walkie-talkie μπορεί να ρυθμίσει έναν συγκεκριμένο τόνο, και μόνο όταν δύο συσκευές έχουν τον ίδιο τόνο θα ανοίγει ο δέκτης για να ακούσουμε το μήνυμα.

Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργούμε προσωπικά υποκανάλια επικοινωνίας, μειώνοντας τον αριθμό των παρεμβολών και την πιθανότητα να ακούσουμε μηνύματα από άγνωστους. Είναι χρήσιμο για ομάδες που θέλουν “ήσυχη” επικοινωνία σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον.

Similar Posts